Departamentul de Autovehicule şi Transporturi este în ţară departamentul (ex-catedra) cu cea mai mare vechime în activitatea în domeniul autovehiculelor şi motoarelor pentru autovehicule. Dispune de personal şi experienţă acumulată pe durata a peste 50 de ani de instruire şi educaţie, precum şi de cercetare în domeniul autovehiculelor: cercetarea proceselor, a construcţiei şi exploatării autovehiculelor. Această experienţă a rezultat în urma colaborării cu industria de autovehicule şi motoare şi institutele de cercetare.
De-a lungul anilor au fost abordate următoarele domenii de cercetare:
Motoare pentru automobile şi tractoare:
- cercetări privind îmbunătăţirea proceselor din motoare: îmbunătăţirea umplerii; formarea şi arderea în m. a. s. şi m. a. c.;
- cercetări privind dinamica motoarelor, evaluarea solicitărilor din mecanismele motorului; elaborarea de modele pentru echilibrarea motorului; elaborarea de modele de calcul şi dimensionare a pieselor motorului;
- cercetări privind ungerea, uzura, fiabilitatea motoarelor.
Autovehicule:
- dinamicitatea şi economicitatea autovehiculelor;
- solicitări dinamice în transmisiile mecanice ale autovehiculelor;
- maniabilitatea şi stabilitatea autovehiculelor;
- fiabilitatea autovehiculelor, implicaţii tehnologice şi de asigurare a calităţii;
- confortabilitatea şi interacţiunea om-maşină;
- trafic şi siguranţa circulaţiei.
Problematica actuală a autovehiculului (poluare, propulsie neconvenţională, materiale şi tehnologii complexe de fabricaţie, organizarea traficului şi siguranţa circulaţiei):
- cercetări energetice şi ecologice fundamentale: poluarea chimică şi sonoră, perfecţionarea motoarelor convenţionale. Se au în vedere sisteme de propulsie neconvenţionale: turbina cu gaze, motoare şi pompe hidrostatice, acţionarea electrică, pila de combustibil, transmisii hidrodinamice, transmisii electrice, transmisii hibride, ş.a.