ANUL UNIVERSITAR 2016-2017


• Conferinţa Etica profesiilor juridice. Noutăţi legislative şi probleme judiciare de actualitate - 06 mai 2017, Aula Sergiu T. Chiriacescu, Braşov 

Conferinţa s-a desfăşurat în data de 06 mai 2017, în Aula Sergiu T. Chiriacescu a Universităţii Transilvania din Braşov, începând cu ora 09.00, programul acesteia putând fi consultat aici. Dezbaterile au avut un caracter interactiv, la acestea participând avocat Cristina Gheorghe, decan al Baroului Braşov şi vicepreşedinte al UNBR; prof. univ. dr. Cristinel Ioan Murzea, decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov; judecător, lector univ. dr. Cristinel Ghigheci, de la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov, respectiv Curtea de Apel Braşov; procuror Cristian Ichim, DIICOT - Serviciul Teritorial Braşov; avocat, prof. univ. dr. Valerian Cioclei, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti; avocat, conf. univ. dr. Claudiu Dinu, de la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti; executor judecătoresc Bogdan Dumitrache; avocat, asist. univ. dr. Codruţ Nicolae Savu, de la Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov, conform afişului Conferinţei. 


• Ziua Universităţii Transilvania din Braşov - Vizită la Curtea de Apel Braşov

În data de 01 martie 2017, cu ocazia zilei Universităţii Transilvania din Braşov, studenţii Facultăţii de Drept au fost în vizită la Curtea de Apel Braşov. La această instituţie au fost primiţi de: d-na judecător Daniela Niculeasa, vicepreşedinte al Curţii de Apel Braşov, şi de dl. judecător/lect. univ. dr. Costel Cristinel Ghigheci, fiindu-le prezentate, în concret, aspecte din activitatea specifică a acestei instituţii, într-o sală de şedinţă şi în camera de consiliu ale Curţii de Apel Braşov.


• Cafeneaua Juridică - 29 noiembrie 2016

Asociaţia ELSA Braşov a organizat, în data de 29.11.2016, prin intermediul Departamentului Seminare şi Conferinţe, o Cafenea Juridică. Aceasta a avut ca temă Migraţia şi Integrarea Socială, eveniment organizat şi la nivel internaţional cu ocazia ELSA Day. În cadrul acestui eveniment s-a abordat tema migraţiei atât din perspectivă juridică, cât şi din perspectivă socială. Astfel, s-a discutat despre cadrul legal al acestui fenomen, aflându-se informaţii despre drepturile imigranţilor, dar şi obligaţiile acestora, cum facilităm integrarea lor socială, dar şi cum acceptăm diferenţele culturale. Invitaţi speciali au fost: doamna Elena Andrews - reprezentantă a Centrului de Integrare a Imigranţilor, domnul comisar şef Cătălin Gabriel Răşinar şi lector univ. dr. Oana Şaramet.


Proces simulat 

În data de 18 noiembrie 2016, la sediul Curţii de Apel Braşov, s-au desfăşurat două procese simulate, organizate de ELSA Braşov în colaborarea cu Curtea de Apel Braşov. Au participat studenţi atât de la ciclul de licenţă cât şi de la cel de masterat. În fiecare dintre aceste două procese din materia dreptului civil s-au confruntat câte două echipe şi au fost premiate cele mai bune două echipe şi cel mai bun pledant, jurizarea fiind realizată de cadre didactice din cadrul Facultăţii de Drept. Afişul acestui eveniment poate fi vizualizat aici. ANUL UNIVERSITAR 2015-2016

În perioada 15 - 16 aprilie 2016 se va desfăşura Conferinţa "Înţelegerea şi aplicarea noilor coduri fundamentale ale României" în Aula "Sergiu T. Chiriacescu" a Universităţii Transilvania din Braşov. Vineri, 15 aprilie 2016, începând cu ora 15.00, se vor desfăşura lucrările la Secţiunea drept civil/drept procesual civil, iar Sâmbătă, 16 aprilie 2016, începând cu ora 09.00, se vor desfăşura lucrările la Secţiunea drept penal/drept procesual penal. În cadrul conferinţei, dezbaterile vor fi cu caracter interactiv, la acestea participând: av. dr. Florea Gheorghe, av. dr. Traian Briciu, av. dr. Claudiu Constantin Dinu, executor judecătoresc Bogdan Dumitrache, respectiv jud. dr. Cristinel Costel Ghigheci, av. dr. Petruţ Ciobanu, proc. Cristian Ichim, av. Anca Nicchi, av. dr. Constantin Ioan Gliga. Mai multe informaţii pot fi accesate aici.


Dreptul roman între tradiţie şi actualitate - interviu al domnului prof.univ.dr. Cristinel Ioan MURZEA, decan al Facultăţii de Drept din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, pentru Editura Universul Juridic, din data de 08 iulie 2015. Acest interviu poate fi citit accesand urmatorul link: http://www.universuljuridic.ro/dreptul-roman-intre-traditie-si-actualitate/
Conferința DREPTUL AFACERILOR 2015 Insolventa pe aripi de vant, organizată de Universitatea din București, Facultatea de Drept, în Aula Magna a Universității din București, in perioada 22-23 mai 2015. Pot fi descărcate Prezentarea conferinței, precum și Formularul de participare la conferința Dreptul Afacerilor 2015.

Vineri, 03 aprilie 2015, ora 14.00, in Amfiteatrul Aulei Sergiu T. Chiriacescu, domnul acad. Nicolae V. Zamfir, director al programului ELI-NP si director general al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica şi Inginerie Nucleara "Horia Hulubei", va sustine o prelegere privind implementarea proiectului ELI-NP - The Extreme Light Infrastructure-Nuclear Physics, http://www.eli-np.ro/ro/. Intalnirea va urmari si identificarea oportunitatilor de colaborare pentru studenti si cadre didactice din Universitatea Transilvania din Brasov in cadrul proiectuui ELI-NP.

 
 
 
 
 


 
Proces simulat organizat la Tribunalul Braşov

În luna mai 2013 a fost organizat un proces simulat în sala de şedinţă T3 a Tribunalului Braşov. Procesul a avut ca obiect două speţe de drept penal. Studenţii au jucat roluri de judecători, procurori, avocaţi, inculpaţi, părţi vătămate şi martori, iar procesele s-au desfăşurat într-un mod similar celor din realitate (de la apelul părţilor, până la pronunţarea minutei în şedinţa publică).Forumul Constituţional - Dezbaterea în vederea revizuirii Constituţiei

În data de 13 aprilie 2013, la Aula Sergiu T. Chiriacescu a Universităţii Transilvania din Braşov, a fost organizată, în cadrul axei tematice academice a Forumului Constituţional, o dezbatere în vederea revizuirii Constituţiei Românie. Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov împreună cu Asociaţia Pro Democraţia şi Forumul Constituţional și moderat de prof. univ. dr. Cristian Pârvulescu. În cadrul evenimentului au fost formulate propuneri concrete de revizuire a Constituţiei Românie de către participanţii la dezbatere, magistraţi, avocaţi, notari, înalţi funcţionari publici, cadre didactice, etc. 


 
Conferinţa "Acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie. Avantaje şi semnificaţii"

Ministerul Afacerilor Externe, Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania din Braşov şi Baroul Braşov au organizat în data de 12 aprilie 2013, la Aula Sergiu T. Chiriacescu, conferinţa Acceptarea de către România a jurisdicţiei obligatorii a Curţii Internaţionale de Justiţie. avantaje şi semnificaţii. În cadrul conferinţei au fost susţinute prelegeri de către dl. Bogdan Aurescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi dl. Ion Gâlea, director general în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în care s-au evidenţiat importanţa domeniului reglementării internaţionale a diferendelor şi rolul preeminent al Curţii Internaţionale de Justiţie în reglementarea diferendelor dintre state. 

 
Conferinţa extraordinară "Repere actuale din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României şi perspective de justiţie europeană"

Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, Curtea de Apel Braşov şi Institutul Naţional al Magistraturii au organizat în data de 29 noiembrie 2012, la Aula Sergiu T. Chiriacescu, conferinţa extraordinară Repere actuale din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României şi perspective de justiţiei europeană. Conferinţa a conferit prilejul participanţilor de a afla date interesante privitoare la jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României şi a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene. 

 
Conferinţa extraordinară cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale a României - "Repere actuale din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României"

Curtea Constituţională a României, Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov şi Curtea de Apel Braşov au organizat în data de 30 martie 2012, la Aula Sergiu T. Chiriacescu, conferinţa extraordinară, prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Curţii Constituţionale, cu tema Repere actuale din jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României. La eveniment au participat dl. Augustin Zegrean, Preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valentin Zoltan Puskas, judecător la Curtea Constituţională a României, dl. Petre Lăzăroiu, judecător la Curtea Constituţională a României dl. Alexandru Şerban, judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, d-na Mirena Radu, Preşedinte al Curţii de Apel Braşov, d-na Cristina Gheorghe, Decan al Baroului Braşov.