Facultatea de Mecanica a fost înfiintata în anul 1949 sub denumirea de Institutul de Mecanica si în anul 1956, împreuna cu Institutul de Silvicultura, au format Institutul Politehnic din Brasov. În anul 2003, ca urmare a noilor specializari înfiintate, facultatea îsi schimba denumirea în Facultatea de Inginerie Mecanica. În paralel cu dezvoltarea altor facultati ale institutului, în Facultatea de Mecanica au aparut, ca raspuns la exigentele dezvoltarii si modernizarii din industrie si alte specializari, astfel încât astazi studentii pot sa urmeze cursuri in urmatoarele programe de studii de licenta: Autovehicule Rutiere în limba româna si engleza, Ingineria Transporturilor, Inginerie Mecanica, Sisteme si echipamente termice, toate cu o scolarizare pe o durata de patru ani.

Specializarea absolventilor poate sa continue prin studii aprofundate, master si doctorat în domeniul fundamental al stiintelor ingineresti. Facultatea de Inginerie Mecanica coordoneaza diverse directii de specializare prin studii aprofundate si master, legate de profilurile anterioare.

Activitatea de cercetare în domenii ingineresti fundamentale si aplicative se desfasoara în laboratoare moderne si performante de specialitate precum si în doua centre de cercetare. De asemenea, facultatea dispune de un Service auto modern.

Facultatea de Inginerie Mecanica întretine numeroase relatii de colaborare cu institutiile similare din tara precum si, prin intermediul programelor internationale, cu numeroase tari europene ca: Germania, Franta, Anglia, Belgia, Spania, Italia, Irlanda, Grecia, Marea Britanie, Ungaria, Moldova, tari în care studentii pot beneficia de burse pentru formare si specializare.

Secretariatul Facultatii:

Str. Politehnicii nr.1, 500024
Brasov, Romania

sala NI-10

Tel: +40 268 474761
Fax: +40 268 474761
E-mail: f-im@unitbv.ro


Departamentul de Autovehicule si Transporturi:

Str. Politehnicii nr.1, 500024
Brasov, Romania

sala NP-10
E-mail: info-datr@unitbv.ro
 

Departamentul de Inginerie Mecanica:

Str. Politehnicii nr.1, 500024
Brasov, Romania

sala NP-1

        E-mail: info-dimec@unitbv.ro