Vizită profesională în Finlanda

În perioada 22-27 octombrie 2017, patru studenți ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere (Arhip Andreea, Borbély Edina, Tamas Ede și Tomșa Vlăduț), împreună cu prof. univ. dr. ing. Valeriu-Norocel Nicolescu, au participat la o vizită profesională în Finlanda, la invitația SC Tornator SRL.
Principalele activități desfășurate au constat din vizitarea unei unități de producție a celulozei aparținând concernului Stora Enso (foto 1), a numeroase arborete regenerate natural sau artificial, parte a proprietății Tornator, parcurse cu lucrări de curățiri și rărituri, precum și a unor arborete neparcurse cu lucrări silvotehnice din Parcul natural Ruunaa Neitikoski, o zona din Karelia apropiată de granița cu Rusia în cadrul căreia s-a parcurs un traseu turistic.
Au fost dezbătute teme legate de împăduriri (foto 2), silvicultură, economie forestieră și management, exploatarea pădurilor, precum și de fauna sălbatică. S-a discutat despre funcțiile și utilizările multiple ale pădurii, despre protecția ei, despre drepturile omului și ale proprietarilor de păduri, comparându-se arboretele vizitate cu cele cunoscute din România.

      

FOTO 1                                                                          FOTO 2


Lucrări de împăduriri efectuate de studenții facultății împreună cu ambasada Finlandei

În data de 31 octombrie 2017, compania SC Tornator SRL, în colaborare cu ambasada Finlandei la București, a organizat o lucrare de împăduriri cu ocazia împlinirii a 100 de ani de independență  a Finlandei (6 decembrie 2017).
La lucrare, organizată în arborete administrate de Ocolul Silvic Privat (OSP) Oituz-Bacău, au participat șapte studenți ai Facultații de Silvicultură și Exploatări forestiere (foto 1), împreună cu prof.dr.ing. Valeriu-Norocel Nicolescu. S-au plantat sub masiv, în tuburi de protecție, puieți containerizați de brad si duglas, la lucrări fiind prezentă doamna ambasador a Finlandei Päivi Pohjanheimo, împreună cu invitați din administrația județului Bacău și a comunei Oituz, precum și personalul OSP Oituz-Bacău (foto 2).


                        

FOTO 1                                                                                                  FOTO 2


Prelegere "VULNERABILITY OF SOILS FUNCTIONING AND BIODIVERSITY UNDER CLIMATE CHANGE"         

Vă invităm Joi, 21.09.2017, ora 10, Sala SP1, la prelegerea sustinuta de domnul profesor-cercetator dr. JORGE CURIEL YUSTE, Basque Center for Climate Change (BC3), Bilbao, Spania, colaborator al  proiectului de cercetare TREEMORIS, prezentare ce se inscrie in cadrul actiunilor de promovare/diseminare al acestui proiect.

Jorge Curiel Yuste este o somitate in soil biochemistry, soil ecology  and climate change, cu peste 3000 de citari si un indice H de 26, conform Google Scholar.

 
 ECOSTARhub 

ECOSTAR este o inițiativa promovată de un parteneriat universitati-mediu de afaceri între instituții europene și americane și este cofinanțat de programul Erasmus + al Uniunii Europene și de alți investitori privați. ECOSTAR este un centru de pregatire și un accelerator de cercetare dezvoltare care promovează antreprenoriatul și inovarea in domeniul mediului si capitalului natural.

Proiectul ECOSTAR a fost lansat oficial in 15 iunie 2017, in 4 orase europene (Roma - Madrid - Manchester - Brasov) si ofera cursuri gratuite de formare in antreprenoriat cu accent pe capitalul natural, studentilor Universitatii Transilvania din Brasov.

Mai multe detalii pe http://www.ecostarhub.com/ 

 
Profesorul Aurel RUSU la împlinirea vârstei de 100 de ani

În data de 9 iunie 2017 a avut loc, la Aula Universității, aniversarea profesorului Aurel Rusu, decan de vârstă al Facultății de Silvicultură și exploatări forestiere Brașov, cu prilejul împlinirii vârstei de 100 de ani.


       
                                                                    
10 ani de la finalizarea studiilor

Vineri, 09.06.2017, a avut loc întâlnirea promoţiei 2007, cu ocazia sărbătoririi a 10 ani de la absolvirea facultăţii. Întâlnirea a avut loc la sediul Facultăţii de Silvicultură şi exploatări forestiere, în amfitreatul SII1.


                            

                                                                                     Promoţia 2007

                                                                     
                                                            50 de ani de la finalizarea studiilor

Vineri, 09.06.2017, a avut loc, la sediul Facultăţii de Silvicultură şi exploatări forestiere din Braşov, întâlnirea promoţiei 1967, cu ocazia sărbătoririi a 50 de ani de la terminarea facultăţii. Întâlnirea a avut loc în amfitreatul SP4 al facultăţii.


                             

                                                                                        Promoţia 1967


35 de ani de la finalizarea studiilor

Sâmbătă, 03.06.2017, în amfitreatul SII1 al Facultăţii de Silvicultură şi exploatări forestiere din Braşov, a avut loc întâlnirea promoţiei 1992, cu ocazia sărbătorii a 25 de ani de la absolvirea facultăţii.Promoţia 1982

25 de ani de la finalizarea studiilor

Vineri, 02.06.2017, a avut loc, la sediul Facultăţii de Silvicultură şi exploatări forestiere din Braşov, întâlnirea promoţiei 1982, prilej de rememorare a evenimentelor petrecute in anii studenţiei şi de reîntâlnire ce cei care au avut rolul de a forma caracterele şi spiritul viitorilor absolvenţi.Promoţia 1992

Preşedintele României în vizită la Facultatea de Silvicultură şi exploatări forestiere

Luni, 22 mai 2017, la sediul facultății din str. Șirul Beethoven nr. 1 a avut loc întâlnirea președintelui României cu profesori și studenți ai facultății, precum și cu inițiatorii proiectului „Plant for the Planet”. Cu acest prilej s-a plantat în fața corpului S puietul cu numărul 2.000.000 din cadrul proiectului „Plant for the Planet”.

Sursa fotografiei: www.presidency.ro


FORMEC ROMÂNIA 2017

În perioada 25 - 29 septembrie 2017 Facultatea de Silvicultură şi Exploatări Forestiere din Braşov are plăcerea de a găzdui Ediţia Jubiliară a Simpozionului Internaţional de Mecanizare Forestieră (FORMEC).

Mai multe detalii puteţi afla aici.

Întâlnirea de debut în cadrul proiectului FORWARDER 2020

În perioada 6-7.10.2016 a avut loc întâlnirea de debut în cadrul proiectului FORWARDER 2020, în Wolfegg, Germania. Universitatea Transilvania din Braşov (UniBV), prin intermediul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere, Departamentul de Exploatări Forestiere, Amenajarea Pădurilor şi Măsurători Terestre este partener în cadrul proiectului menţionat. Principalele activităţi ce vor fi desfăşurate sub coordonarea directă a UniBV constau din testarea şi validarea în condiţii operaţionale reale a unor soluţii tehnice inovative de echipare a tractoarelor forwarder constând din componente şi/sau dispozitive dezvoltate pentru reducerea impactului asupra solurilor forestiere şi a mediului, în general, prin reducerea consumurilor de carburanţi. Întâlnirea menţionată a reprezentat un bun prilej pentru discutarea în detaliu a pachetelor de lucru şi a sarcinilor partenerilor implicaţi.

                                                                                                                                                  Prof.dr.ing. Stelian Alexandru BORZ,
                                                                                                                                                  Coordonatorul partenerului UniBV
                                                                                                                                                  în cadrul proiectului FORWARDER 2020

Promovarea gospodăririi durabile a pădurilor prin modalități inovatoare în păduri model și demonstrative

În perioada 23-28 iulie 2016, studenți ai facultății au participat la lucrări de teren în arborete din zona Neamț, în cadrul unui contract de cercetare, coordonat de prof. univ. dr. ing. Valeriu Norocel Nicolescu. Suprafețele de cercetare și demonstrative instalate au constituit materialul de studiu pentru instructajul privind aplicarea lucrărilor de îngrijire – curățiri, rărituri, elagaj artificial – în molidișuri tinere, realizat în 29 iulie 2016 și la care au participat reprezentanți ai SC Cascade Empire, Direcției Silvice Neamț din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor-ROMSILVA, Gărzii Forestiere Suceava, companiilor private Tornator și Nord Capital etc.

   

Studenții Roxana Enache, Matei-Nicolae Ciolan, Iulia-Elena Galan (stânga), Maria-Silvia Iorga și Edina Borbely (dreapta)
în suprafețele de probă instalate în iulie și mai 2016

50 de ani de la finalizarea studiilor

În data de 11 iunie a avut loc, la sediul Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări forestiere, întâlnirea promoţiei 1966, prilej de a schimba impresii şi amintiri despre colegi şi acei oameni speciali, care le-au îndrumat paşii în alegerea profesiei de inginer silvic.

Absolvenții revin la Alma Mater - 25 de ani de la finalizarea studiilor

Seria întâlnirilor colegiale a fost deschisă în 2016 de către promoția 1991 de ingineri silvici. La acest eveniment emoționant au participat numeroși dascăli și peste jumătate din absolvenți, unii dintre ei venind special din străinătate pentru revederea cu colegii și facultatea în care au dobândit cunoștințele necesare practicării profesiei de inginer silvic.

Studenții facultății își prezintă proiectele în fața companiilor

În data de 12 mai 2016 studenții facultății și-au prezentat proiectele de cercetare în fața companiilor, în cadrul evenimentului AFCO,  organizat de Universitatea Transilvania din Brașov. Scopul întânirii a fost dezvoltarea contactelor între studenți și reprezentanții mediului economic. 

Marele Cros al Universităţii Transilvania din Brașov

Studenţi şi profesori ai facultăţii au participat la Marele Cros al Universităţii, care a avut loc în data de 21 aprilie 2016. Dr. ing. Florin HĂLĂLIŞAN a obţinut Premiul al III-lea la secţiunea cadre didactice. 

 Premii obţinute la competiţia internaţională studenţească Forestry Versatility

Echipa facultăţii formată din Ancuţa Margalinescu, Avram Cicşa, Petre Forogău şi Iustin Giosanu, studenţi în anul IV la programul de studii Silvicultură, a obţinut două premii (premiul II pe echipe şi premiul II la individual prin Petre Forogău) la concursul internaţional studenţesc Forestry Versatility, ce a avut loc la Brno, Cehia, între 12 şi 15 aprilie 2016. 

        

 

Acţiune de plantare cu prilejul Zilei Internaţionale a Pădurilor - 21 Martie 2016

Studenţii şi profesorii facultăţii au plantat exemplare de brad oferite de Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva cu ocazia Zilei Internaţionale a Pădurilor. Data de 21 martie a fost declarată de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite ca Zi Internaţională a Pădurilor în decembrie 2012. Tema de anul acesta a fost: pădurea şi schimbările climatice.


                                

Evaluarea terenurilor din fondul forestier

În data de 25 noiembrie 2015 a avut loc la sediul Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere, str. Șirul Beethoven nr.1, sala SP1, de la ora 14:00, un atelier de lucru privind evaluarea terenurilor din fondul forestier. Evenimentul a fost organizat împreună cu Facultatea de Științe Economice, Juridice și Administrative Tg. Mureș și Filiala ANEVAR Centru.


 

40 de ani de la absolvirea facultăţii

                                            În data de 9 octombrie 2015 s-au reunit la Alma Mater absolvenții Promoției 1975.                                             Evenimentul a avut loc în amfiteatrul SI2 al Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere.

50 de ani de la absolvirea facultăţii

În data de 11 iulie 2015 a avut loc întâlnirea promoţiei 1965 a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.

10 ani de la absolvirea facultăţii

În data de 26 iunie 2015 a avut loc întâlnirea promoţiei 2005 a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.

 

35 de ani de la absolvirea facultăţii

În data de 29 mai 2015 a avut loc întâlnirea promoţiei 1980 a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.

60 de ani de la absolvirea facultăţii

 În data de 28 mai 2015 a avut loc întâlnirea promoţiei 1955 a Facultăţii de Silvicultură şi Exploatări Forestiere.

Studenții câștigători ai concursului ”Bursele Ștefan Țînț - Husqvarna 2015”

Câștigătorii ediției a VI – a a concursului "Bursele Ștefan Țînț - Husqvarna 2015" sunt:

- Locul I - Gușă Anton – anul IV, specializarea Silvicultură;

- Locul II – Capotă Marius Vlad – anul III, specializarea Cinegetică;

- Locul III – Nistor Cătălin – anul I

 

 

Studenții Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere au obținut locul I la competiția internațională Forestry Versatility

Echipa formată din studenți ai Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere din Brașov a obținut premiul I pe echipe la competiția internațională Forestry Versatility (ediția a 29-a) care a avut loc la Brno, Cehia, între 14 și 17 aprilie 2015. La concurs au participat 11 echipe de studenți silvicultori de la 10 universități de tradiție din Europa. Probele de concurs au fost variate și au constat din: inventariere forestieră, determinarea volumului arborilor, identificarea speciilor forestiere, simulare operații pe harvester, executarea de tăieri de precizie, trasul cu arma la talere și punct fix etc. Echipa din Brașov a fost formată din studenții Ancuța Margalinescu, Avram Cicșa, Petre Forogău (anul III – programul de studii Silvicultură) și Anton Gușă (anul IV – Silvicultură). Rezultate foarte bune s-au obținut și la nivel individual. Astfel, Anton Gușă a obținut premiul II iar Avram Cicșa locul al III-lea. Acest rezultat de excepție confirmă încă o dată nivelul ridicat de pregătire al studenților silvicultori din Universitatea Transilvania Brașov.

 

 

Studenții silvicultori plantează arbori împreună cu secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor

În data de 02 aprilie 2014 studenții Facultății de Silvicultură și Exploatări Forestiere au plantat puieți de molid și larice în cadrul unei acțiuni organizate de Asociația Administratorilor de Păduri (AAP) în raza Ocolului Silvic Ciucaș din județul Brașov. La acțiune au participat secretarul de stat din Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ing. Dan POPESCU, reprezentanți AAP, inspectorul șef al ITRSV Brașov, primarul comunei Tărlungeni, Iosif KISS, precum și cadre didactice ale facultății.

 

Participare în Rețeaua de excelență EVOLTREE

Universitatea Transilvania din Brasov face parte începând cu anul 2015 din rețeaua de excelență Evoltree (EVOLution of TREEs as drivers of terrestrial biodiversity). Scopul acestei rețele europene de cercetare este de a aborda multidisciplinar (Ecologie, Genetică, Genomică și Evoluționism) procese care afectează pădurile europene (de. ex. erodarea biodiversității). Persoană de contact: prof. univ. dr. Alexandru Lucian CURTU. Mai multe amănunte pot fi aflate pe pagina de web http://www.evoltree.eu/.

Simpozion Internațional IUFRO – Brașov, 20-22 mai 2015

A 16-a ediție a Simpozionului Internațional Legal Aspects of European Forest Sustainable Development va avea loc la Brașov, în perioada 20-22 mai 2015. Manifestarea științifică va fi organizată de Universitatea Transilvania din Brașov în colaborare cu Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Chișinău, Republica Moldova. Mai multe amănunte aici.Realizare științifică de excepție – articol publicat în revista Science

Profesorul universitar dr. Ovidiu IONESCU, cadru didactic al facultății noastre, este coautor al articolului cu titlul Recovery of large carnivores in Europe's modern human-dominated landscapes publicat în revista Science, una dintre cele mai prestigioase reviste științifice din lume (Factor de impact: 31,477).

Articolul poate fi consultat aicihttp://www.sciencemag.org/content/346/6216/1517