14 noiembrie 2016:

Luni, 14 noiembrie 2016, a avut loc conferința susținută de Michael Smolens, președintele companiei Dotsub din New York (orientată spre subtitrarea multilingvistică și colaborativă a  conținuturilor video din internet).

Dl Smolens s-a adresat în primul rând studenților și a vorbit despre noile medii de comunicare, noile forme ale globalizării culturale și despre importanța multilingvismului în acest context. Prelegerea a avut loc de la ora 12:00 în amfiteatrul Emil Poenaru de la parterul corpului T al Universității Transilvania.


 
 
24 noiembrie 2016:

Lansarea volumului de poezie ”TRADO”, scris de poetele Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad (Suedia), apărut la editura Nemira. A prezentat, alături de autoare, scriitorul Caius Dobrescu.

Înaintea lansării, de la ora 16:00, cele doua poete au participat la Seminarului de Scriere Creatoare și Traducere Literară „Alexandru Mușina”, un workshop public al masteratului de Inovare Culturală de la Facultatea de Litere.

Serile Facultății de Litere l-au avut ca invitat pe prozatorul Matei Florian pentru lansarea, urmată de o lectura publică, a celui mai recent roman al său, Cexina Catapuxina (Polirom, 2016).


     
 
4 decembrie 2015

Lansarea și dezbaterea unei excepționale cărți de istorie orală ce documentează experiența reală a românilor bucovineni în secolul trecut: Oameni prin vremuri. Bucovineni în secolul XX. Cartea, apărută la Editura Universității Transilvania din Brașov, a fost realizată de sociologul Ștefan Ungurean și inginerul Mircea Ivănoiu, cu sprijinul unei echipe de studenți de la Sociologie ai Universității, pe care au coordonat-o în anii 2003-2005. Cele două volume, totalizând peste 900 de pagini (vol. I: 454, vol. II: 450), conțin interviuri cu 43 de oameni, încadrate de o prefață semnată de Ștefan Ungurean și o postfață scrisă de Mircea Ivănoiu, două texte care expun conceptul, perspectiva, semnificațiile și metodologia cărții. 

Evenimentul va avea loc începând cu ora 17:00 la Centrul Multicultural al Universității Transilvania din Brașov (Bd. Eroilor nr.29/ Parter Rectorat). Volumul va fi prezentat de d-na prof. dr. Rodica Ilie, împreună cu cei doi coordonatori. 
 
3 decembrie 2015 (ora 18:30, Librăria Șt. O. Iosif)
Lansarea volumului O istorie a Cenaclului de Luni de Daniel Puia-Dumitrescu, apărut recent la Editura Cartea Românească. Cartea este rezultatul unei teze de doctorat realizate la facultatea noastră sub îndrumarea regretatului profesor Andrei Bodiu. Prezintă: Rodica Ilie, Adrian Lăcătuș și Romulus Bucur, fost membru al celebrului cenaclu literar bucureștean din perioada 1977-1983. 
 
3 decembrie 2015
Conferința cu tema Civil Rights in America/ Drepturile civile în America pe care domnul Ronald E. Hawkins, Jr., consilier pentru presă și cultură al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la București o va susține la Facultatea de Litere, de la ora 15:00, în sala TP4 (Corpul T), ca invitat al programului de Studii Americane.
Conferința va fi susținută în limba engleză. 
 
27-28 noiembrie 2015

Conferința despre Tradiția iudaică în filosofie și cultura cotidiană, eveniment organizat de Centrul Multicultural al Universității în colaborare cu Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității din București, L’Institut Universitaire Européen Rachi (Troyes, Franţa), Institut européen Emmanuel Levinas (Paris), Școala Biblică Nazaret, Brașov. 

Prelegerile vor avea loc vineri, 27 nov. 2015, între orele 10:00-12:30 la Centrul Multicultural de la parterul Rectoratului și sunt susținute de două personalități remarcabile ale lumii academice umaniste franceze:

Géraldine Roux, directorul Institutului Universitar European Rachi din Troyes: Filosofia și mistica iudaică în evul mediu;

Gérard Rabinovitch cercetător la CNRS, Universitatea Paris V, directorul Institutului European Emmanuel Levinas, Paris: Umorul evreiesc.

Conferința face parte din programul ZILELE PATRIMONIULUI BIBLIC IUDEO-CREȘTIN, BRAȘOV 27-28.11.2015, care include și două conferințe (Program: Géraldine Roux - Introducere în iudaismul medieval, Gérard Rabinovitch - Umorul evreiesc) la Școala biblică din Brașov, 28.11.2015, orele 15,00-17,00 la Parohia Romano-Catolică Blumăna din Brașov, str. Zizinului nr. 7, Centrul Emericus. 

 

27 noiembrie 2015 (ora 17:00, Librăria Okian)

Lansarea unui volum antologic al unuia dintre cei mai buni poeți români de după 1989: regretatul Cristian Popescu. Volumul Familia Popescu (Opere I) este prima reeditare a operei poetului și apare la Editura Tracus Arte. Vor prezenta cartea prof. dr. Mircea Martin (coord. al Cenaclului Universitas din București, la sfârșitul anilor '80), conf. dr. Mihai Ignat, lect. dr. Georgeta Moarcăs, într-o discuție moderată de conf. dr. Adrian Lăcătuș.

 

25 noiembrie 2015 (ora 19:00, Librăria Okian)

Lansarea noului volum de poezie al unuia dintre cei mai buni poeți ai tinerei generații: Andrei Dósa

Andrei Dósa e absolvent al masteratului de Inovare Culturală din cadrul Universității Transilvania, Facultatea de Litere. Apărut la Editura Pandora M/Editura Trei, volumul Nada este a treia carte de poezie a autorului. Vor prezenta volumul Adrian Lăcătuș și Dan Țăranu.
 
 
12 noiembrie 2015

În cadrul Serilor Facultății deLitere, se va lansa noul volum al poetului Ioan Pop Barassovia, Persoane dispărute, apărut la Editura Tracus Arte. Evenimentul va avea loc de la ora 18:00, la Librăria Okian. Volumul va fi prezentat de Caius Dobrescu și Adrian Lăcătuș. 
 
29-30 octombrie 2015

Bienala Europeană de Poezie de la Brașov
 (ediția a doua), eveniment creat în 2013 de regretatul poet Andrei Bodiu, care aduce la Brașov voci originale și reprezentative ale poeziei europene contemporane.

Tema ediției de anul acesta este Afinități electiveîn conceptul festivalului fiind invitat un poet consacrat care, la rândul său, invită un poet mai tânăr din aceeasi țară. 

Participanții sunt: Yassen Atanassov, Kamelia Spassova (Bulgaria), Tomáš Míka, Alice Prajzentová (Cehia), Jüri Talvet, Andra Teede (Estonia), Johann Lippet (Germania), Milan Richter, Lucia Bizarretová (Slovacia), Romulus Bucur, Anca Dumitru, Robert Elekes, Viorel Mureșan, Claudiu Komartin, Nicolae Coande, Silviu Gongonea (România).

Recitalurile vor avea loc la Aula Universității, str. Iuliu Maniu nr. 41A (joi, 29 oct.) și la Centrul Multicultural al Universitații Transilvania din Brașov, Bd. Eroilor nr. 29, Rectorat (vineri, 30 oct.), începând cu ora 15:00

 
21 octombrie 2015

În cadrul Serilor Facultății de Litere, se va lansa volumul de poezie al d-lui Romulus Bucur, Arta Războiuluiapărut recent la Editura Tracus Arte și premiat cu Premiul Fundației Culturale Principesa Margareta. Vor vorbi despre carte Rodica Ilie, Ruxandra Ivăncescu, Georgeta Moarcăs și Adrian Lăcătuș.
 
16 octombrie 2015

Salonul de Carte Bookfest Brașov, prima ediție, desfășurat în holul Hotelului Aro Palace. Facultatea de Litere este partener al BookFest-ului și are trei evenimente literare desfășurate astăzi:

Ora 14:00: lansarea volumului pe proză scută al scriitorului timișorean Mircea Pora, Bidonulapărut recent la Editura Eikon. Prezintă: Rodica Ilie, Romulus Bucur și Caius Dobrescu.

Ora 17:00: lansarea volumului pe poezie al lui Radu Vancu, 4 a.m. Cantosuri domesticeapărut recent la Casa de Editură Max Blecher. Prezintă: Adrian Lăcătuș, Romulus Bucur și Caius Dobrescu.

Ora 18:00: lecturi de poezie contemporană în cadrul proiectului cultural național ProLiteraTur, cu poeții: Romulus Bucur, Mihai Ignat, Radu Vancu, Vlad Drăgoi, Mihail Vakulovski, Caius Dobrescu. Moderator: Adrian Lăcătuș.

Vom încheia seara cu lansarea romanului lui Cosmin Perța, În urmă nu mai e nimic(Polirom, 2015) la Librăria Humanitas din Piața Sfatului, de la ora 19:00. Prezintă: Mihail Vakulovski, Vlad Drăgoi și Adrian Lăcătuș.

 
15 octombrie 2015

Primul Simpozion interdisciplinar dedicat vieții și operei lui C.S. Lewis, organizat la Brașov, în parteneriat cu Universitatea Al. I. Cuza din Iași și cu asociația Engage.
La simpozion vor susține prelegeri personalități importante ale lumii universitare anglo-saxone și românești din domeniul umanist. Deschiderea va avea loc la ora 10:00 în Aula Universității Transilvania din Brașov, iar prelegerile vor continua până la ora 19:00, în limba engleză.  
 
8 octombrie 2015

În cadrul Serilor Facultății de Litere, va avea loc o nouă întâlnire cu criticul, teoreticianul literar și profesorul Mircea Martin, o personalitate marcantă a culturii literare contemporane. Se vor lansa cu această ocazie două cărți: noul volum al lui Mircea Martin, Radicalitate și nuanță, apărut recent la Editura Tracus Arte, și volumul conferinței dedicate criticilor și teoreticienilor Paul Cornea și Mircea Martin (editat de Adrian Lăcătuș și Rodica Ilie), apărut la Editura Universității Transilvania (în cadrul proiectului Excelență Culturală Academică Brașoveană).
Vor vorbi, alături de autor, profesorii Virgil Podoabă, Caius Dobrescu și Rodica Ilie, într-o discuție moderată de Adrian Lăcătuș.
 
 
6-9 octombrie 2015

Conferința Internațională Appalachians/Carpathians: Researching, Documenting, and Preserving Highland Traditions (ediția a treia), organizată de Facultatea de Litere (Departamentul de Literatură și Studii Culturale). Deschiderea conferinței va avea loc marți, 6 octombrie, de la ora 10:00 în Aula Universității, cu alocuțiunile domnului Ronald E. Hawkins, Jr., Counselor for Public Affairs, Ambasada Statelor Unite ale Americii și a doamnei Rodica Mihăilă, Executive Director, Romanian-U.S. Fulbright Commission. La conferință participă peste 60 de cercetători din Statele Unite și din Europa.

http://unitbv.ro/transcult/ 

 
1 octombrie 2015

Vernisajul expoziției de gravură Peisaje transilvanene. Gravuri de Hans Hermann din colecția Muzeului de Artă BrașovVernisajul va avea loc în noua sală de expoziții și evenimente culturale de la parterul Rectoratului, începând cu ora 16:00. Expoziția este deschisă între 1 și 31 octombrie 2015 și este organizată în parteneriat cu Muzeul de Artă Brașov. Intrarea este liberă. 
 
17-18 septembrie 2015

Conferința Internațională de Literatură Comparata și Studii Culturale (ediția a treia), organizat de Departamentul de Literatură și Studii Culturale al Facultății de Litere, cu tema  Narratives of the Present in Post-Totalitarian SocietiesLucrările conferinței se desfășoară în Aula Universității Transilvania din Brașov, sala UII2. Invitatii speciali ai conferinței sunt prof. Catherine Durandin, Institut national des langues et civilisations orientales (INALCO), Paris, și prof. Matthieu Letourneux, Université Paris Ouest Nanterre, La Défense.  
 
10 septembrie 2015

Institutul Confucius al Universității Transilvania din Brașov organizează un dialog unic cu cinci scriitori chinezi contemporani, reprezentativi pentru direcțiile și stilurile scrisului chinez de astăzi: Su Tong (un autor deja celebru, tradus și în română cu Lumea de orez, Humanitas 2015, traducere de Dinu Luca, și Soții și concubine, Polirom 2015, traducere de Ionela Voicu), Hu Xuewen, Ge Shuiping, Xie Youshun, Cao Youyun.
Întâlnirea va avea loc la Institutul Confucius, sala Centrului Multicultural al Universității Transilvania din Brașov de la Parterul Rectoratului (Bd. Eroilor nr. 25), de la ora 17:30. La întâlnire vor participa și scriitori și traducători români: Luminița Bălan, Caius Dobrescu, Romulus Bucur, Roxana Ribu, Ruxandra Ivăncescu, Șerban Toader, Ionela Voicu.

 

25 iunie 2015

În cadrul ciclului de conferințe Cultură și civilizație chineză la Brașovorganizate de Institutul Confucius al Universității Transilvania din Brașov, va avea loc prelegerea profesorului Tiemao Shi, Rectorul Universității Jianzhu din Shenyang, China, cu tema Green Campus Construction Practice - Take Shenyang Jianzhu University as an Example. Profesorul Shi este directorul Societății Chineze de Urbanism și al Societății Chineze de Arhitectură. 

Conferința se va desfășura între orele 11:00-12:00, la Aula Universității (sala UI6).

 

18 iunie 2015 (ora 18:00, Libraria St. O. Iosif)

Lansarea volumului Sectanții (prima carte din Mica trilogie a marginalilor) de Vasile Ernu, recent apărut la editura Polirom. Vor vorbi, alături de autor, Adrian Lăcătuș, Cristian Pralea, Mihai Vakulovski și Sever Gulea.

Mai multe detalii despre carte pe situl editurii: 

http://www.polirom.ro/stiri-si-evenimente/stiri-si-lansari/vasile-ernu-in-turneu-de-promovare-cu-cel-mai-nou-volum-sectantii.html

 
12 iunie 2015

Două întâlniri cu scriitoarea Gabriela Adameșteanu
Mai întâi, în cadrul Conferințelor Școlii Doctorale ale Facultății de Litere, va avea loc prelegerea intitulată Anii 90: literatură, scriitori, politică, pornind de la recentul și premiatul volum al autoarei, Anii romantici (Polirom, 2014). Conferința va avea loc de la ora 15:00, la Facultatea de Litere, în sala Gheorghe Crăciun (TP8).
Apoi, în cadrul Serilor Facultății de Litere, se vor lansa volumele Gabrielei Adameșteanu Anii romantici și Drumul egal al fiecărei zile. Vor vorbi, alături de autoare, Ruxandra Ivăncescu și Adrian Lăcătuș. Lansarea va avea loc la ora 17:00, la Libraria Okian (Str. Mureșenilor nr. 1). 
 
31 mai-4 iunie 2015 (Aula Universității Transilvania din Brașov)

Al X-lea Congres Internaţional al Germaniştilor din România

Principalul sponsor, devenit tradiţional, este Serviciul German pentru Schimburi Academice (DAAD) din Bonn.

Congresul are 7 secţiuni şi 1 forum, în care vor fi prezentate peste 130 de comunicări ştiinţifice. 

Una dintre secţiuni, care este şi cel mai bine reprezentată, este aceea dedicată literaturii germane din România, coordonată de Institutul pentru Cultura şi Istoria Germanilor din Europa de Sud-Est (IKGS) de la Universitatea din München. 

O altă secţiune este organizată de germanistica braşoveană, coordonată de dna conf. dr. Carmen Elisabeth Puchianu, președinte executiv al Societății Germaniștilor din România și co-organizator al Congresului.

În cadrul Congresului se organizează și două seri de lectură (1 și 2 iunie) cu importanţi autori contemporani din Germania, Austria şi România (Horst Samson, Dimitri Dinev, Joachim Wittstock și Caius Dobrescu), precum şi o seară de teatru (Pfegefall cu și de Carmen Elisabeth Puchianu și Robert Gabriel Elekes - Duo Bastet).

http://www.unitbv.ro/germanistenkongress/ro-ro/informationen.aspx 

 
15-16 mai 2015 (Aula Universității Transilvania din Brașov)

Colocviul Național Universitar de Literatură Română Contemporană de la Brașov (ediția a XII-a), cu participarea invitaților speciali, scriitorii Florin Iaru și Ioan Groșan.
 
 

30 aprilie 2015 

Transatlantic Mountain Cultures Lecture Series - a 3-a ediție a (video)conferinței, un eveniment ce reunește cercetători ai culturilor montane din Statele Unite și România. S-au prezentat analize comparative sau studii de caz ale culturilor montane din munții Apalași și munții Carpați, două regiuni geografice aflate la o distanță uriașă pe scara globală, care nu sunt numai rezultatul unei influențe directe (prin emigrație/imigrație), ci au fost supuse acelorași factori culturali: modernizare – industrializare – dezindustrializare și au fost silite să dezvolte strategii de supraviețuire.

http://unitbv.ro/transcult/lecture-series/lecture-series-2015/ 

 

23 aprilie 2015 (Librăria St. O. Iosif) 

Lansarea romanului scriitoarei Doina Ruști, Manuscrisul fanariot, apărut la Editura Polirom. A prezentat, alături de autoare, dna conf. dr. Ruxandra Ivăncescu.  
 

23 aprilie 2015 

Conferința profesorului englez Ivor Perry despre Primul Război Mondial și un proiect de recuperare comunitară a memoriei soldaților căzuți în afara țării lor. Întâlnirea a fost moderată de dl lector dr. Cristian Pralea.