După antologia de poezie publicată în 2015 (Pauză dețigară), a apărut antologia de teatru Ziua gîndacului de bucătărie a masteranzilor de la programul de Inovare Culturală. Volumul a apărut sub coordonarea profesorului și dramaturgului Mihai Ignat. Coperta este realizată de Roxana Târziu, absolventă a aceluiași masterat. Volumul a apărut în cadrul unui proiect al studenților, finanțat de Universitatea Transilvania din Brașov.     
  
 

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A TEATRULUI - un articol de Oana Irofte 

          Ziua Internațională a Teatrului a fost creată de Institutul Internațional de Teatru din Franța în 1961 cu scopul de a marca mult mai mult importanța artei scenice în cultura mondială. Urmând un „scenariu” simplu, în fiecare an pe data de 27 martie un actor de renume mondial este desemnat să-și transmită gândurile cu privire la această artă și la pacea în lume.

          Încercând să urmeze modelul impus de Institutul Internațional de Teatru, Asociația „Păpușa de Porțelan” a organizat sâmbăta aceasta (27 martie 2010) la Școala Generală Nr. 14 din Brașov un mic eveniment care i-a avut în centru pe actorul Centrului Cultural Reduta, dl. Eugen Frîncu, și pe scriitorul Adrian Lăcătuș. Scopul evenimentului a fost acela de a-i implica pe tineri în activități de tip after-school; de a încuraja dezvoltarea unor contexte pentru educația non-formală; și de a sublinia importanța comunicării nonverbale în jocul actorilor și în viața de zi cu zi.

          Sărbătoarea s-a deschis cu un mic dialog stabilit între actorul invitat și public, dialog din urma căruia elevii au învățat să aprecieze și mai mult munca depusă de toți cei care au îmbrățișat această frumoasă meserie. Atmosfera a fost una plină de voie bună, fapt datorat umorului ce îl caracterizează pe dl. Frincu, care în urma rostirii a două monologuri a reușit să facă sala festivă a Școlii 14 să răsune datorită hohotelor de râs.

          Micul eveniment a continuat cu interpretarea a două piese de teatru de către elevii claselor a V-a și a VII-a ai școlii gazdă, cea dintâi numită “Călătoriile lui Apolodor”, iar cea de a doua  ”Clara” (această piesă fiind scrisă de una dintre elevele școlii, Marta Majlat). În pauzele dintre piese cei din public au avut ocazia de a participa la două activități a căror teme erau legate de teatru. Cea dintâi activitate presupunea ca fiecare elev voluntar să deseneze o față în funcție de starea de spirit care era trecută pe un bilețel (vesel, trist, morocănos, uimit), iar cea de a doua i-a antrenat pe micii voluntari la un joc de mimică, fiecare dintre ei fiind nevoit să mimeze o situație dată.

          Momentul cel mai așteptat al evenimentului a fost piesa «Împărăția lui Borțun”, jucată de elevii trupei de teatru a asociației. Piesa se pare că a fost un succes, interpretarea micilor actori trezind chiar și în autorul poveștii, Adrian Lăcătuș, emoții, așa cum a mărturist acesta după vizionarea piesei. În pauzele dintre cele 3 scene ale piesei trupa de dans popular a asociației, pregătită de Mihai Avădanei, a întreținut publicul cu două dansuri cunoscute: Brașoveanca și Alunelul.

          Evenimentul s-a încheiat cu mulțumirile de rigoare adresate de către organizatori tuturor celor care au participat și cu oferirea a două caricaturi (realizate de colega noastră Lia Dănilă) celor doi invitați.