Since october 2014

 

 Începând cu anul universitar 2014-2015, lectorul francez al Universităţii «Transilvania» din Braşov este domișoara Adèle GOUSSET. Aceasta asigură, în principal, desfăşurarea unor activităţi didactice (cursuri de civilizaţie, cultură tehnică contemporană, franceză specializată, ştiinţe şi arte ale secolului XX şi XXI) dar se îngrijeşte și de organizarea unor acţiuni culturale în interiorul Universităţii «Transilvania» din Braşov, în colaborare cu Ambasada Franţei în România (în special cu Serviciul de Cooperare), cu Institutul francez din România și Alianța franceză din Brașov.

 

 

 

Activități

 

Unul dintre cele mai importante evenimente a fost prezența,  la întâlnirea cu cititorii brașoveni, a romancierului Jérôme FERRARI, câștigător al premiului Goncourt 2012, la data de 14 ianuarie 2015 la sediul Facultății de Litere.

 

 

 

În anul universitar 2014 – 2015, Lectoratul francez al Universității TRANSILVANIA, prin lectorul francez, domnișoara Adèle Gousset, a organizat, sub genericul TURUL FRANȚEI ÎN 12 SĂPTĂMÂNI, o serie de prezentări ale regiunilor  Republicii franceze, după cum urmează:

 

12 ianuarie 2015: Poitou-Charentes și Limousin

19 ianuarie 2015: Aquitaine

26 ianuarie 2015: Midi-Pyrénées și Auvergne

2 februarie 2015: Haute și Basse Normandie

23 februarie 2015: Bretagne

2 martie 2015: Nord-Pas-de-Calais și Picardie

9 martie 2015: Champagne – Ardennes și Franche Compté

  

 

Nouvelle génération 


Cu ocazia sărbătoririi lunii francofone, lectorul francez al Universității Transilvania din Brașov, Adèle Gousset a organizat în perioada 22-23 martie 2016 o întâlnire cu scriitoarea Carole Zalberg, autoare a numeroase romane premiate.
Studenții de la Facultatea de Litere au avut ocazia să   realizeze, în cadrul unui atelier, colaje pe baza volumului de poezie al scriitoarei Chants d’Apocalypse.


Rencontres professionnelles – Faux entretiens d’embauche

În data de 14 ianuarie 2016, lectorul francez al Universității Transilvania din Brașov a organizat cu ajutorul Centrului de Reușită Universitară o întâlnire între studenții din anii terminali ai Facultății de Litere și reprezentanți ai unor întreprinderi franceze sau francofone din Brașov. Această activitate s-a desfășurat sub forma unor simulări de interviuri de angajare și a a avut numeroase avantaje pentru cei implicați.

Biblioteca lectoratului posedă un fond de carte bogat şi variat (de lingvistică, literatură, istorie, civilizaţie, cărţi de referinţă (dicţionare), etc.

 

Responsabil Lectorat francez: Lector dr. Corina Silvia MICU

Co-responsabil Lectorat francez: Lector dr. Georgiana BURBEA